E-Posta:
info@mkkalite.comÇalışma Saatleri
Hafta İçi: 08:00 - 20:00 Pazar: KapalıDSÖ (WHO) (DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ) , en son bilimsel kanıtlara dayanarak toplam yağ, doymuş ve trans yağ ve karbonhidratlara ilişkin kılavuzunu güncelledi .
Üç yeni kılavuz, Yetişkinler ve çocuklar için doymuş yağ asidi ve trans yağ asidi alımı , Yetişkinlerde ve çocuklarda sağlıksız kilo alımının önlenmesi için toplam yağ alımı ve Yetişkinler ve çocuklar için karbonhidrat alımı , sağlıksız kilo alımı ve tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve belirli kanser türleri gibi diyete bağlı bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltmayı amaçlayan tavsiyeler içerir.
DSÖ, diyet yağına ilişkin rehberliğinde, hem miktarın hem de kalitenin sağlık için önemli olduğunu belirtmektedir. DSÖ, yetişkinlerin toplam yağ alımını toplam enerji alımının %30'u veya daha azı ile sınırlandırması gerektiğini yeniden teyit etmektedir. 2 yaş ve üzerindeki herkes tarafından tüketilen yağ, öncelikle doymamış yağ asitleri olmalıdır, toplam enerji alımının en fazla %10'u doymuş yağ asitlerinden ve toplam enerji alımının en fazla %1'i hem endüstriyel hem de trans yağ asitlerinden gelmelidir . üretilen ve geviş getiren hayvan kaynakları.
Diyetteki doymuş ve trans yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri, bitki kaynaklarından tekli doymamış yağ asitleri veya kepekli tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi doğal olarak oluşan diyet lifi içeren gıdalardan gelen karbonhidratlar gibi diğer besinlerle değiştirilebilir.
Doymuş yağ asitleri, yağlı et, süt ürünleri ve tereyağı, ghee, domuz yağı, hurma yağı ve hindistancevizi yağı gibi sert katı ve sıvı yağlarda ve fırınlanmış ve kızartılmış yiyeceklerde, önceden paketlenmiş atıştırmalıklarda ve et ve yağ asitlerinde trans yağ asitlerinde bulunabilir. inek veya koyun gibi geviş getiren hayvanlardan elde edilen süt ürünleri.
DSÖ'nün serbest şeker alımını sınırlamaya yönelik mevcut kılavuzuyla birlikte, karbonhidrat alımına ilişkin yeni kılavuz, iyi bir sağlık için karbonhidrat kalitesinin önemini vurgulamaktadır. DSÖ, 2 yaş ve üzerindeki herkes için karbonhidrat alımının öncelikle tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagillerden gelmesi gerektiğine dair yeni bir öneri sunuyor. DSÖ, yetişkinlerin günde en az 400 gram sebze ve meyve ve 25 gram doğal olarak oluşan diyet lifi tüketmelerini önermektedir. DSÖ, çocuklar ve ergenler için ilk kez rehberlikte aşağıdaki sebze ve meyve alımlarını önermektedir:
Ve aşağıdaki doğal olarak oluşan diyet lifi alımları:
Bu yeni kılavuzlar, serbest şekerler, şekersiz tatlandırıcılar ve sodyum ile ilgili mevcut DSÖ yönergeleri ve ayrıca çoklu doymamış yağ asitleri ve düşük sodyumlu tuz ikameleri hakkında yakında çıkacak kılavuzlarla birlikte, sağlıklı beslenme kavramının temelini oluşturmaktadır.