• Telefon:

  • Çalışma Saatleri

    Hafta İçi: 08:00 - 20:00 Pazar: Kapalı

Listeria Enfeksiyonlarını Önleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hamile kadınların Listeria enfeksiyonuna yakalanma olasılığı genel popülasyona göre yaklaşık 10 kat daha fazladır .

Hamile Hispanik kadınların Listeria enfeksiyonu kapma olasılığı Hispanik olmayan hamile kadınlara göre daha fazladır . Bunun nedeni muhtemelen "queso fresco" gibi geleneksel yumuşak peynir ve pastörize edilmemiş sütle yapılan diğer geleneksel yiyeceklerin yenilmesidir. Pastörize sütle yapılan bu geleneksel gıdaların markaları mağazalarda ve internette mevcuttur.

Risk

Yemeye hazır soğutulmuş yiyecekler, pastörize edilmemiş (çiğ) süt ve pastörize edilmemiş sütle yapılan yiyecekler dahil olmak üzere bazı yiyecekler, genellikle gıda zehirlenmesinden kaynaklanan üçüncü önde gelen ölüm nedeni olan Listeria monocytogenes (LM) ile kontamine olabilir . Bu gıda kaynaklı bakteriler, buzdolabı sıcaklıklarında büyüyebilir ve çoğu sağlıklı insanda rahatsız edici ancak ciddi olmayan bir hastalığa neden olabilir. Ancak yüksek risk altındaki kişilerde LM, listeriosis adı verilen şiddetli ve hatta ölüme yol açabilen bir hastalığa neden olabilir. Yüksek risk altındaki kişiler arasında hamile kadınlar ve doğmamış bebekleri, yeni doğanlar, yaşlı yetişkinler ve HIV/AIDS, kanser, diyabet veya böbrek hastalığı olanlar ve organ nakli hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıflamış diğer kişiler yer alır.

Gebe bir kadın sadece hafif, grip benzeri bir hastalığa sahip olabilir veya hiç hasta hissetmeyebilirken, listeriyoz düşük, doğmamış bebeğin ölümü, düşük doğum ağırlıklı bebek, yenidoğan için sağlık sorunları ve hatta bebek ölümü Bu nedenle Listeria risklerini azaltmak çok önemlidir.

Listeria Riskinizi Nasıl Azaltabilirsiniz : 3 Kolay Adım

Listeria hastalığını önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz çok basit üç şey vardır :

1. Doğru Sıcaklıkta Soğutma

Doğru sıcaklıklar Listeria'nın büyümesini yavaşlatır . Buzdolabına bir buzdolabı termometresi koyun ve gerekirse buzdolabı sıcaklık kontrolünü ayarlayın. Dondurucuya ikinci bir termometre koyun.

Buzdolabınız 40°F (4°C) veya altında ve dondurucunuz 0°F (-18°C) olarak kaydedilmelidir.

2. Tüketmeye Hazır Besinleri Hızla Tüketin!

Paket üzerindeki Son Kullanma tarihine kadar soğutulmuş, yemeye hazır gıdaları kullanın. Buzdolabında ne kadar uzun süre saklanırlarsa, Listeria'nın büyüme şansı o kadar artar. 

3. Buzdolabını Temiz Tutun

Buzdolabınızı düzenli olarak temizleyin.

Dökülenleri hemen silin. Bu özellikle önemlidir, bu nedenle Listeria'nın büyüyüp diğer yiyeceklere yayılacağı bir yer yoktur.

İç duvarları ve rafları sıcak su ve hafif sıvı bulaşık deterjanıyla temizleyin, durulayın ve ardından temiz bir bez veya kağıt havluyla kurulayın.

Sıcaklık Kontrolü!

Buzdolabı Termometreleri

Buzdolabınız için ve mümkünse dondurucunuz için bir cihaz termometresi kullanın:

  • Termometreyi buzdolabının ortasına koyun. 5 ila 8 saat sonra, sıcaklık 38° ila 40°F (3° ila 4°C) üzerindeyse, buzdolabı sıcaklık kontrolünü daha düşük bir ayara getirin. 5 ila 8 saat sonra tekrar kontrol edin.
  • Termometreyi dondurucuda donmuş yiyecek paketlerinin arasına koyun. 5 ila 8 saat sonra, sıcaklık 0° ila 2°F'nin (-18° ila -17°C) üzerindeyse, dondurucu sıcaklık kontrolünü daha düşük bir ayara getirin. 5 ila 8 saat sonra tekrar kontrol edin.

Yemek ya da yememek?

Doğru yiyecekleri seçmek ve bunları güvenli bir şekilde hazırlamak, risk altındaki kişiler için Listeria kaynaklı hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.

Yüksek Riskli Gıdalar Düşük Riskli Gıdalar
Sosisli sandviçler ve öğle yemeği etleri – tamamen yeniden ısıtılmadıkları sürece 165°F iç sıcaklığa kadar ısıtılan sosisli sandviçler ve öğle yemeği etleri, bir yemek termometresiyle ölçülmüştür.
Pastörize edilmemiş sütle yapılan Feta, Brie, Camembert, "mavi damarlı peynirler" veya "queso blanco", "queso fresco" veya Panela gibi yumuşak peynirler. “Pastörize sütten yapılmıştır” etiketli yumuşak peynirler
Soğutulmuş ezmeler veya sürülebilir etler Konserve veya uzun ömürlü* ezmeler veya sürülebilir etler
Soğutulmuş tütsülenmiş deniz ürünleri – güveç gibi pişmiş bir tabak içinde olmadığı sürece. “tütsülenmiş” veya “kurutulmuş.” Bu tür balıklar, bakkalların buzdolabı bölümlerinde veya şarküterilerde veya şarküterilerde satılanlarda bulunur.) Konserve veya uzun ömürlü* tütsülenmiş deniz ürünleri.
Pastörize edilmemiş süt veya pastörize edilmemiş süt içeren yiyecekler Pastörize süt ve pastörize sütle yapılan gıdalar

*Oda sıcaklığında veya “rafta” güvenle saklanabilen gıdalara rafta dayanıklı denir.

Gıda Güvenliği İçin Bu Adımları Takip Edin

Temizlik: Yiyecekleri kullanmadan önce, sırasında ve sonrasında ellerinizi yıkayın. Her kullanımdan sonra bulaşıkları, kesme tahtalarını ve yiyeceklerin temas ettiği yüzeyleri yıkayın. Meyve ve sebzeleri yıkayın ama et, kümes hayvanları veya yumurtaları yıkamayın.

Ayrı: Çiğ (pişmemiş) ürünler ve çiğ (pişmemiş) et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve yumurtalar için ayrı kesme tahtaları, tabaklar ve gereçler kullanın. Et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve yumurtaları alışveriş yaparken ve buzdolabında diğer tüm yiyeceklerden ayrı tutun.

Aşçı: Sadece gıda termometresi et, kümes hayvanları, balık ve güveçlerin güvenli bir iç sıcaklıkta pişirilmesini sağlayabilir. Örneğin, iç sıcaklıklar bütün etler (3 dakika pişirdikten sonra etin dinlenmesine izin verin) ve balık için 145°F, kıyma için 160°F ve tüm kümes hayvanları için 165°F olmalıdır. Yumurtalar, sarısı sertleşene kadar pişirilmelidir.

Soğutma: Buzdolabınızın 40ºF veya altında olduğundan ve dondurucunuzun 0ºF veya altında olduğundan emin olmak için cihaz termometrelerini kullanın. 40ºF ile 140ºF arası, bakterilerin hızla çoğalabildiği Tehlikeli Bölgedir. Genel olarak, ne kadar çok bakteri olursa, birinin hastalanma olasılığı o kadar artar. Çoğu buzdolabının yalnızca daha soğuk/daha sıcak bir ayarı vardır, bu yüzden bilmenin tek yolu içine bir termometre koymaktır.

Gıda Kaynaklı Hastalıklar Hakkında: Semptomları Bilin

Tehlikeli gıda kaynaklı bakterileri tüketmek, genellikle kontamine gıdaları yedikten sonraki 1 ila 3 gün içinde hastalığa neden olur. Ancak hastalık 20 dakika içinde veya 6 hafta sonraya kadar da ortaya çıkabilir. Çoğu insan gıda kaynaklı bir hastalıktan kısa sürede kurtulacak olsa da, bazıları kronik, ciddi ve hatta yaşamı tehdit eden sağlık sorunları geliştirebilir. Gıda kaynaklı hastalıklar bazen benzer semptomları olan diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Gıda kaynaklı hastalık belirtileri şunları içerebilir:

  • Kusma, ishal ve karın ağrısı
  • Ateş, baş ağrısı ve vücut ağrısı gibi grip benzeri semptomlar

Kaynak : Yazının Tamamı https://www.fda.gov/food sitesinden alınmıştır.